Sebő Vendégház - Szögliget

Észak-Magyarország \ Gömör-Tornai karszt \Borsod-Abaúj-
-Zemplén  megye \ Szögliget

Budapest 237 km | Miskolc 55 km | Szendrő 16 km

Vendégház (3 napraforgós) | 2 szoba | 4 ágy/szoba
Összes férőhely: 8-10 fő | Ár: 3150 Ft/fő*
Fizetési lehetőségek: Készpénz | Átutalás

http://www.szallaskiado.hu/sebo-vendeghaz-szogliget/


Meghívó...
A Sebő Vendégház az Aggteleki Nemzeti Park által körülhatárolt Szögligeten található. A település a Ménes-patak völgyében helyezkedik el, melyet három irányból is dús növényzettel borított, az Aggteleki-karszt részét képező, hegyek veszik körül, csak a negyedik irányból vezet út a dombok között a 780 fős zsáktelepülésre. 1970-ben egy dombra épült a ház, 2007-ben felújításon esett át a közel tíz éve ideérkező vendégek minél magasabb színvonalú kiszolgálása érdekében. A szálláshely ideális kiindulópontja lehet akár a derenki romközség, akár - a világörökség részét képező - barlangrendszerek felkeresésének, amelyek a határon átnyúlva hívogatják az idelátogatót újabb tájak felfedezésére.
Szállásunkat a hegymászást és a természetet kedvelő, a csendet és a tiszta levegőt kereső túrázóknak és kikapcsolódni vágyóknak egyaránt szeretettel ajánljuk.
Látogassanak el a Ménes-patak völgyébe, várjuk Önöket!

Vendégeink elhelyezéseVendégeink elhelyezése...
Egy időben 8, maximum 10 fő kényelmes elhelyezésére van lehetőség a házban, de a Vendégek kényelme érdekében csak egy csoport tartózkodik a házban (létszámtól függetlenül), amely különálló telken fekvő, úgynevezett kulcsosház, a szálláshelyen más nem lakik. A Sebő Vendégházban a folyosóról nyíló első szobában is négy (2 személyes, kihúzható kanapé, 2 db különálló ágy, fotelek, dohányzóasztal, televízió, szekrény található itt), és a másikban is négy személy (egy franciaágy, 2 db különálló ágy, kisasztal, székek, szekrény biztosítja a vendégek kényelmét) részére található fekvőhely. A folyosótól balra helyezkedik el a teljesen felszerelt konyha és a nappali, melyeket csak egy boltív választ el egymástól. A nappaliból a hátsó ajtón át is megközelíthető a fedett terasz, és az udvar, ahol lehetőség van a dohányzásra, amely közben megcsodálhatjuk a házat körülvevő gyönyörű tájat. A közlekedő végén található fürdőszobában a ház felújításakor zuhanyzóra cseréltük a kádat, és gázbojler biztosítja a folyamatos melegvíz-ellátást, és minden szobában gázkonvektorral is (meghagytuk a fatüzelésű kályhákat is) van lehetőség fűtésre. A vendégház akár 1, akár 8-10 fő részére is kiadó.

Étkezési lehetőségekÉtkezési lehetőségek...
A vendégház teljesen felszerelt konyhával várja vendégeit, így alkalmas önellátásra, melyhez a faluban több vegyeskereskedés is található - rugalmas nyitva tartással. További étkezési lehetőségek találhatóak községünkben, a Ménes Büfé színes kínálattal (hamburger, hot-dog, gyros, sült burgonya, stb) várja Vendégeit, meleg étkezésre előzetes megbeszélés alapján van lehetőség, akár a gyorsétkezdében, akár a napközi otthonos óvodában. Étterem a közeli Aggteleken - a Hotel Cseppkő (üdülési csekket is elfogad), a Baradla Vendéglő (a barlang bejáratánál) - és Jósvafőn - Tengerszem Étterem (bankkártyás fizetési lehetőség), Jósvafő Étterem (a település központjában) - található.

Szolgáltatásaink, felszereltség...
A vendégház kertjében szalonnasütési, grillezési és bográcsozás van lehetőség, a mozgatható kertibútorok segítségével az árnyékban hűsölésre vagy napozásra nyílik alkalom. Elhozhatják hozzánk kedvenc háziállatukat is, amiért külön díjat nem számítunk fel. Az autóval érkező vendégeink járművei az udvaron, és a ház előtt is biztonságban parkolhatnak. A fűtési szezonban is van mód a házban pihenni, ekkor a fűtésért mérőóra állás alapján kérünk díjat. A Vendégházban 2 televízió is található 20 csatornával, hogy sötétedés után vagy rossz idő esetén is kikapcsolódhassanak.

A ház felszereltsége

Tűzhely Tűzrakó-hely Ágynemű, törölköző
Mikrohullámú-sütő Bogrács Televízió
Hűtőszekrény Nyárs, tűzifa Kábel TV
Fagyasztó(rész) Kerti bútorok Vasaló
Kávéfőző Fedett pihenőhely
Evőeszközök, edények Ping-pong asztal

Élményszerzési lehetőségek...
A vendégházban a bográcsozási, grillezési és pihenési lehetőségek mellett különböző kiadványok segítségével ismerkedhetnek meg a környék látnivalóival Vendégeink, melyben kérésükre szívesen segít a Szállásadó is, aki kiválóan ismeri a környéket.

Szögliget és környéke számos látnivalóval bír. A településen érdemes felkeresni Pista bácsi tájházát, ahol megismerkedhetnek az egykori szögligeti élet legfontosabb mozzanataival, a gyerekek kipróbálhatják, hogyan kell kukoricát darálni, milyen az a lehúzó pad a régi tárgyak kézbe vehetők, Pista bácsi pedig mindent elmond róluk.
A falu felett magasodnak az egykori Szádvár romjai. A vár a tatárjárás után az 1250-es években IV. Béla király által emelt erődítmények egyike, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a települést rejtő völgyre.
A várrom után két irányból is megközelíthetjük az valamikori Derenk nevű települést. Az 1940-es évek elején 110 lakóház állott itt, és száznál több család lakott a faluban. Horthy Miklós kormányzó nagy, összefüggő vadászterületet kívánt itt létesíteni, ezért a földeket és házakat felvásároltatta, majd a családokat kitelepítették. Így vált Derenk romfaluvá, melynek emlékét az évente megrendezésre kerülő búcsú résztvevői, az iskola romos épülete, a templom helyén épült kápolna és a közeli temető őrzi.
A közelben található országos kék és piros túra útvonalán hosszabb túrák is tervezhetők, a faluban kerékpár-kölcsönzésre is van lehetőség. A gyönyörű környezetben felduzzasztott Ménes-tóban pedig napijeggyel horgászásra van mód.

Szögliget távolabbi környékének legnagyobb nevezetessége a világörökség részeként számon tartott Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangjai, amelyek közül a legismertebb hazai az aggteleki Baradla-barlang, de talán még ennél is szebb képződményekkel rendelkeznek a jósvafői barlangok, a bódvaszilasi Meteor-barlang pedig az egyik leglátványosabb víznyelő barlangja a nemzeti parknak, így igazán extrém túrát ígér, és csak a legfelkészültebbeknek ajánlják a szakemberek.
A határon innen érdemes felkeresni a környék építészeti emlékeit (templomok, kastélyok, kúriák), a rudabányai Érc- és Ásványbányászati Múzeumot, vagy Kelemért, ahol Tompa Mihály emlékháza áll, és ahol a lefolyástalan területen képződött lápos Mohos-tavak helyezkednek el.
A határon túli látnivalók - korántsem teljes - listáját számtalan barlang (kuriózumnak számít a dobsinai jégbarlang - ahol állandóan 0 fok körül van a hőmérséklet), Kassa és Rozsnyó városa, a betléri kastély, a tornai és a krasznokhorkai vár alkotja.

MegközelítésKörnyék, megközelíthetőség...
Szögligetet Miskolcról a 26-os úton át, majd Sajószentpéternél jobbra kanyarodva a 27-es főúton keresztül közelíthetjük meg, melyről Perkupa után kell balra, a szögligeti útra fordulni.
Budapest felől is Miskolcon át lehet a leggyorsabban a településre érni az M3-as autópályán keresztül, azonban gyönyörű tájakon autózhatunk, ha a rövidebb, de időben hosszabb Eger - Szilvásvárad - Kazincbarcika - Aggtelek - Szögliget, vagy a Hatvan - Bátonyterenye - Pétervására - Ózd - Aggtelek - Szögliget útvonalat választjuk.
Közvetlen autóbusszal Aggtelekről (Jósvafőig Aggteleken át közvetlen járat közlekedik Budapestről), az Aggtelek-Jósvafő vasútállomásról és Miskolcról érhető el a település, az utóbbi kettő bármelyikéig vonattal utazhatunk. Miskolcra rendszeresen indulnak vonat- és buszjáratok az ország számos pontjáról.


Távolságok a szállástól:
 
Buszmegálló:

50 m

Vasútállomás:

4 km

Bankautomata:

300 m

Posta:

300 m

Élelmiszerbolt:

80 m

Nagyobb bolt:

16 km

Benzinkút:

8 km

Étterem:

14 km

Orvosi rendelő:

300 m

Gyógyszertár:

8 km

Cukrászda, fagyizó:

6 km

Söröző, presszó:

250 m

Vasútállomás a közelben Aggtelek-Jósvafő néven található a település közelében. A településen étkezési lehetőség a Ménes Büfében van, a legközelebbi étterem Jósvafőn vagy Aggteleken található, míg gyógyszertár vagy benzinkút miatt Bódvaszilasig kell utazni.

Áraink, feltételek, foglaltsági naptár...

Áraink, kedvezmények

1- 2 fő esetén: 3650 Ft / fő / éj

(18 éves kor felett)

-Diák ár: 2650 Ft / fő / éj

 

-Nyugdíjas ár: 2650 Ft / fő / éj

 

3 főtől: 3150 Ft / fő / éj

 

-Gyermek ár: 2500 Ft / fő / éj

(3-14 éves kor között)

   

 

Bébi (0- 3 év): 0 Ft / fő / éj

 (3 éves kor alatt)

Szilveszterház 2009: 50000 Ft / ház

(kérjük, jelezze foglaláskor,
3 nap / 2 éj, fűtés, IFA)

Szilveszter - egyéb: 12000 Ft / ház

 (további éjszakák)

Fűtés díj: mérőóra alapján

 

Háziállat fogadás: 0 Ft / db / éj

(kérjük, jelezze foglaláskor)


Az árak kifejezetten tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek, pontos összegekről a következő elérhetőségekenérdeklődhet.


http://www.szallaskiado.hu/sebo-vendeghaz-szogliget/

12
Szádvár romjai
12
A Ménes-patakból felduzzasztott tó
12
Cseppkőbarlang
12
Egykori falukép Derenkről
12
A derenki iskola épülete ma
 

01
A Sebő Vendégház
02
A Ménes-patak völgye
03
A vendégház udvara
04
Szögligeti látkép
05
Az egyik hálószoba
06
A ház másik hálószobája
07
Nappali
08
Folyosó, háttérben a felújított fürdőszoba
09
A nappali és a konyha közti boltív
10
Nappali
11
A konyha