A Karancs és a Medves környéke
 

A Karancs

A Karancs egy magyarországi hegység Nógrád megyében. A Karancs és a Medves hegységeket általában együtt említik, mintha egy hegységről lenne szó, pedig származástanilag a Karancs a 25 millió éves Cserháthoz, a Medves pedig a mindössze 1,5 - 2 millió éves ajnácskői bazaltvidékhez sorolható, bazalttakarója több vulkánból származik.
A Karancs a
legmagasabb pontjáról kapta a nevét. Jellemzőek a hegységre a meredek lejtők, a relatív szintkülönbség pár kilométeren belül elérheti az 500 m-t (Karancslapujtő központja 200 m, a tőle 2-2,5 km-re lévő Karancs 729 m).
Települései: Salgótarján, Karancslapujtő, Karancsberény, Karancsalja, Karancskeszi, Somoskőújfalu

A Medves

A Medves-fennsík Magyarország és Európa legnagyobb területű bazaltplatója. A fennsík nagy része 520-570 méteres tengerszint feletti magasságú. Legnagyobb magassága a Medves-magosa nevű ponton eléri a 671 méteres magasságot. A magyar területre mintegy 8 km² esik, míg a szlovák résszel együtt közel 13 km² a teljes területe. Fő tömege a Somoskő és Rónabánya között elterülő bazalttakaró, amelynek északi része az országhatáron túlnyúlva a szlovákiai Abroncspuszta nevű településnél ér véget. Délen egy kisebb nyereggel a Szilvás-kő csúcsához kapcsolódik. Nyugaton a Zagyva völgye és kisebb vulkáni kúpok, keleten az országhatár határolja. A fennsíkon állandó települések nem alakultak ki, csak a szélén található pár. Ilyenek a fentebb említett települések, valamint Bárna.  További települések a környéken: Salgóbánya, Somoskő, Rónafalu

Látnivalók, érdekességek

Rétek, legelők, ligetes erdők tarkítják, ahol jellemző az állattenyésztés; teheneket, juhokat legeltetnek.A fennsíkon sétálva szép kilátás nyílik a Mátrára, a magasabb csúcsokról tiszta időben pedig a Kárpátok közeli hegyvonulataira.

Érdemes a környéken barangolni, hiszen felejthetetlen a táj szépsége, illetve a friss levegő és a fenyők illata igazi pihenést, és feltöltődést biztosít az idelátogatóknak. A környék kiválóan alkalmas - a kisebb-nagyobb túrák, kirándulások mellett - szabadtéri játékokra vagy akár sárkányeregetésre is.

Salgó vára

Salgóbánya környékének egyik legismertebb látnivalója a 625 méter magas vulkáni kúpon elhelyezkedő, kiváló kilátást biztosító Salgó vára, amely körülbelül 30-40 percnyi sétára található a háztól (a sárga majd a sárga kereszt és a piros vár jelzéseket követve érhető el.)

Somoskő vára

Egy másik, közeli bazaltkúpon kereshetjük fel a szomszédos Somoskő várát, melyet a trianoni döntés a határvonal csehszlovák, ma szlovák oldalára helyezte át. A vár szabadon látogatható. A somoskői várhegy K-ÉK-i oldalában különlegesen szép, európai ritkaságnak számító, 5-6 szögletű elválással keletkezett oszlopos bazalt látható. További érdekesség, hogy Somoskőújfalu a Karancs és a Medves közti szűk völgyben fekszik, ahol a Tarján patak és a Gács patak (mai nevén Belina, Somoson Báberki) vízválasztója, a vizek két ellentétes irányba folynak, talán ezért is tartják a helyiek Somost a "világ közepének".

Kis-Salgó - Boszorkánykő

Salgó várától néhány perces sétával déli irányba haladva, 571 méteres magasságban láthatjuk a Boszorkánykő (Kis-Salgó) szikláit. A Boszorkánykő körül kialakított geológiai tanösvény egy kisebb hasadékvulkán igen változatos kőzeteit mutatja be. Láthatunk itt mélyből felszakított üledékzárványokat, hajlott lávalemezeket, kukoricacsövesedő bazaltoszlopokat. A néveredethez kapcsolódó monda szerint itt szabadultak meg a boszorkánysággal megbélyegzett asszonyoktól.

Eresztvényi játszótér és Bányató

Somoskő közelében található az eresztvényi játszótér, mely a gyerekeknek önfeledt játékot, a felnőtteknek nyugalmat, pihenést ígér.
A salgóbányai erdészházban egy interaktív oktatóház várja az érdeklődőket, ahol három különböző termet rendeztek be, hogy különféle tapasztalatokkal gazdagodhassanak a látogatók az erdővel és a természetvédelemmel kapcsolatban. A bemutatóhely vezetője szívesen kalauzolja is az érdeklődőket a Salgó és a Somos csúcsaira, túráira, illetve geodéziai tanösvényre invitálja az érdeklődőket, természetesen sok-sok információ, érdekesség elbeszélésével.
Salgóbánya közelében több geoládát is elhelyeztek, illetve a település környékén számos turistaút található, melyek akár könnyebb sétákra, vagy akár hosszabb túrára alkalmasak, melyek érintésével a térség geológiai tanösvényeit is felkereshetjük (Eresztvényi Kőbányák, Boszorkány-kő, Szilvás-kő, Magyar-bányai kőpark tanösvények). A szálláshelytől 20-30 percnyi sétára a fennsíkon található a Bányató, amely minden évszakban lenyűgöző látvány.

Somoskői Vadaspark

A közelmúltban megnyílt Somoskői Vadaspark közvetlenül a szlovák határ mellett található, nem messze a Somoskői vártól. Természetes környezetben láthatók itt dámok, muflonok, őzek és vaddisznók. Az átlagos vadasparkokkal ellentétben itt az állatokra "várni kell", de érdemes az igényesen kialakított kilátókban csendben időzni, mert így ismerik meg a látogatók a "vadászat" izgalmát, a kísérők pedig ismertetik az állatok neveit, szokásait. A vadaspark technikai okokból ideiglenesen csak hetente egy alkalommal tart nyitva.

 

Legújabb karancsi és medvesi szállásaink

 

 

 

Medves Vendégház
Salgóbánya 

Medves Hangulatszálló
Salgóbánya