A Cserehát

A Cserehát az Északi-középhegység részben erdőkkel borított dombvidéke, amely a szlovák-magyar határvonaltól délre, a Bódva és a Hernád között a Sajóig húzódó területen fekszik. Átlagos magassága 250-300 méter. Csereháti tájLegmagasabb csúcsa az 520 m magas Szár-hegy. A dombvidék a cseres-tölgyes erdőkről kapta a nevét, amelyek egykor a tájat borították, és sokhelyütt ma is megtalálhatóak.
A Cserehát mintegy hidat képez a Bükk és a Zempléni-hegység között. A tájat a homokkal fedett dombhátak és a széles völgyek változása jellemzik. A terület keleti részén, a Hernád völgye felé a hegyhátak valamelyest magasabbak, szép kilátást nyújtva a Mátra és Bükk magaslataira. A dombvidék legmagasabb csúcsa az 520 m magas Szár-hegy, amely a Szalonnai-hegység néven emlegetett gerinc legmagasabb tömbje. A Szalonnai-hegységet az Aggteleki-karszthoz tartozó Rudabányai-hegységtől a Rakaca-patak választja el. A Cserehát nyugati része a földtörténeti szempontból fiatalabb Szendrő-Rakaca-rögvidék. Ennek legmagasabb pontja a Rakaca-patak völgyéből kiemelkedő Kecske-pad (339 m). A dombok dél felé fokozatosan ellaposodnak és részévé válnak az Alföld északi részének.
CserehátA Cserehát a Hernád, a Bódva és a Sajó folyók vízgyűjtő területe. Területét agyag és homok borítja, néhol márványszerű aprókristályos mészkő található. A vidék legidősebb kőzete a szürke erezésű rakacai márvány.
A Cserehát Magyarország hagyományosan aprófalvas térsége. A trianoni békeszerződés következtében a térség elveszítette az északabbi területekkel hagyományos gazdasági és kulturális kapcsolatát. Az 1960-as évektől egyre gyorsult a térség lemaradása az ország többi területeihez képest. A megújulás hiányában az aprófalvas településeken az elnéptelenedés és a településekről való elvándorlás egyre nagyobb méreteket öltött. Jelenleg a térség újraébredése észlelhető. A vidék turisztikai vonzereje az érintetlen természeti környezet és a falvak kulturális öröksége, pl. népi lakóházak, kastélyok és kúriák.
 


 

Legújabb csereháti szállásaink

 

 

 

Panoráma Vendégház

Szanticska