Cserháti szállások, Cserhát szálláshelyei
 

Kastélyszálló és Egészséghotel
a Cserhát szívében

Főnix Kastélyszanatórium és Egészséghotel
Nógrádgárdony

A Főnix Kastélyszanatórium és Egészséghotel hiánypótló szolgáltatás hazánkban: az Európában már régóta ismert és elismert egészség- és életmód-koncepció alapján kialakított szolgáltatások olyan orvosi és egészségügyi ellátást biztosítanak, amelyek során a Vendégeink nem találkoznak a hétköznapi orvoslás hátrányaival, valamint szakembereink teljes körű figyelmét bírják. Vendégeink a Cserhát szívében megízlelik az egészségtudatosabb, boldogabb életet, amihez tökéletes eszközt nyújtanak a jógagyakorlatok, a beszélgetések, a kirándulások, a wellness-részleg pihentető és relaxáló szolgáltatásai és nem utolsósorban a kastély és parkjának különleges atmoszférája, melyeken túl a lelki megtisztulást életmód-vezetési és -váltási tanácsadással, pszichológussal és life-coach közreműködésével is segítjük.

 

 

Rárós Ház

Ráróspuszta

A Cserhát

(Karancsi szállásaink ide kattintva érhetőek el.)

A Cserhát a Cserhátalja dombos vidékétől az Ipoly völgyéig húzódik. Középső része dombos, hegyes, nagyrészt erdőkkel borított terület; déli és északi széle laposabb, folyók, patakok hordalékával feltöltött mezőgazdasági terület. A tájegység nagyban meghatározza egész Nógrád megye arculatát.

Cserháti tájkép

A Cserhát felépítése változatosabb szomszédaiénál: nyugati részén, az úgynevezett karsztos Cserháton triász korú, kiemelt mészkőrögöket (Naszály, Csővári rög) találunk, de a hegység fő tömege, a vulkáni Cserhát fiatalabb, zömmel oligocén korú, törmelékes üledékes kőzetekből és az ezekbe benyomult szubvulkáni andezittestekből (szillekből, kőzettelérekből, kürtőkitöltésekből stb.) áll. Mivel ezek az üledékeknél állékonyabb kőzetek, az erózió kipreparálja őket: rendszerint ezeket találjuk a hegyek csúcsain (Teke 566 m, Szanda 528 m) és (a kőzetteléreket) a gerinceken.

Hollókő

A vidék legmagasabb pontja, a hegység északi peremétől keletre álló, 729 m magas Karancs is egy andezites lakkolit. A szomszédos Salgó–Kis-Salgó (Boszorkány-kő) vonulat és a Medves csoportja (Közép-Európa legnagyobb, 13 km²-es bazaltfennsíkja) a Nógrád–Gömöri-bazaltvidék része. A Cserhát legnyugatibb tagja a Naszály (654 m), a mészkőrög 200 millió éves.
A vidék a hegyeknek köszönhetően Magyarország más részeinél csapadékosabb: a hegyek vonzzák az esőfelhőket. A hőmérséklet is alacsonyabb egy-két Celsius-fokkal, mint az ország délebbre fekvő tájain: az évi középhőmérséklet 8,8-9 Celsius, az éves csapadék rendszerint jóval meghaladja a 600 millimétert. Az uralkodó szélirány a megye nagy részén északnyugati, a völgyek sokszor meglehetősen huzatosak. A napfénytartam évi 1850–1900 óra.
A dombos jelleg miatt a vidék kiválóan alkalmas túrázásra, kirándulásra. A területen az országos kéktúra is áthalad. Itt található Hollókő község is, amely környékével 1987 óta az UNESCO-Világörökség része. Több vár és rengeteg műemlék található a környéken.


A
Cserhát látnivalói

Nógrádgárdonyban lovaglási lehetőség áll a Cserhátban kirándulók rendelkezésére, a nyírjesi tavon pedig horgász szenvedélyünknek hódolhatunk cserháti látogatásunk alkalmával. Felfedezhetjük a környékbeli települések értékeit (Balassagyarmat - Palóc Ház, Csitár, Őrhalom), megismerhetjük a palóc szokásokat, meglátogathatjuk Mohorán a Tolnay Klári Emlékmúzeumot vagy Csesztvén a Madách Múzeumot.
Szécsény műemlékekben gazdag, hangulatos kisváros, ahol érdemes felkeresni a városháza előtt álló, barokk stílusú Tűztornyot, a felújított Forgách-kastélyban helyet kapó Kubinyi Ferenc Múzeumot, a közeli ferences rendház büszkeségét, a Rákóczi-szobát: itt szállt meg II. Rákóczi Ferenc, amikor fejedelemmé választották.

Egész napos kirándulás
tehető a világörökség részét képező Hollókőre, amely a Cserhát leghíresebb látnivalója. A legfőbb látnivalókat a XIII. században épült Vár, az Ófalu gyönyörű műemlék-együttese, falurezervátuma, a csodálatos táji környezet és a ma is élő népi kultúra alkotja: a hollókői asszonyok a mai napig felveszik a népviseletet.
A településtől kb. 40 km-re található a lenyűgöző látnivalókkal bíró Ipolytarnóc, amelyet a község keleti határa mentén elterülő Ipolytarnóci Természetvédelmi Területen elhelyezkedő őslelet tett nemzetközi hírűvé. Az 1944-ben védetté nyilvánított terület földtani örökségünk gyöngyszeme, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa által elpusztított ősvilág páratlan gazdagságú lelőhelye. Másfél évszázados tudományos vizsgálat eredményeként 1986-ban nyílt meg a világviszonylatban is páratlan jelentőségű leleteket őrző tanösvény, melyet 1995-ben az összeurópai természeti örökség részének nyilvánítottak, Európa Diplomával tüntettek ki. 2007-ben a terület világszínvonalú, különleges bemutatási eszközökkel gazdagodott. Az épület mellett láthatók azok a 8 millió éves mamutfenyő törzsek, amelyeket a bükkábrányi bányában találtak, és szállítottak ide.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk a cserháti kirándulóknak és turistáknak!