Váralja Vendégház - Szögliget

MeghívóVendégeink elhelyezéseÉtkezési lehetőségekSzolgáltatásaink, felszereltségÉlményszerzési lehetőségekÁrak

Észak-Magyarország \ Gömör-Tornai karszt \Borsod-Abaúj-
-Zemplén  megye \ Szögliget

Budapest 237 km | Miskolc 55 km | Szendrő 16 km

Vendégház (3 napraforgós) | 2 szoba | 2-4 ágy/szoba
Összes férőhely: 6-7 fő | Ár: 3650 Ft/fő*
Fizetési lehetőségek: Készpénz | Üdülési csekk | Átutalás

> Online foglalás...> Árkalkulátor...> Kapcsolat, üzenet küldése...


Meghívó...
A Váralja Vendégház az Aggteleki Nemzeti Park által körülhatárolt Szögligeten található. A ház a település egyik legszebb és legcsendesebb utcájában található, nyugodt, biztonságos környezetben. Az udvaron bármerre nézünk, hegyek veszik körül, és jól láthatóak Szádvár romjai is. Olykor megfigyelhetünk szarvasokat, őzeket amint a hegy oldalán ballagnak, ősszel akár szarvasbőgés is hallható. A Váralja Vendégház az 1900-as évek elején épült, kő és vályog felhasználásával, az épület felújítása után, 2003-tól üzemel szálláshelyként. Az idősebbek csak "'régi posta" néven ismerik, hiszen a ház adott először helyet az intézménynek Szögligeten. A szállás ideális kiindulópontja lehet akár a derenki romközség, akár - a világörökség részét képező - barlangrendszerek felkeresésének, amelyek a határon átnyúlva hívogatják az idelátogatót újabb tájak felfedezésére.
Szállásunkat a hegymászást és a természetet kedvelő, a csendet és a tiszta levegőt kereső túrázóknak és kikapcsolódni vágyóknak egyaránt szeretettel ajánljuk.
Látogassanak el a Ménes-patak völgyébe, várjuk Önöket!

Vendégeink elhelyezéseVendégeink elhelyezése...
Egy időben 6, pótággyal 7 fő kényelmes elhelyezésére van lehetőség a házban, ahol Vendégeink kényelme érdekében egyszerre csak egy csoportot fogadunk. A különálló telken fekvő, úgynevezett kulcsosházban az ideérkezőkön kívül más nem lakik, és közvetlen szomszédok sincsenek. A Váralja Vendégházba belépve a "pitar"-ba (boltíves helység) érkezünk, melyben található egy televízió is. Innen nyílik jobbra a négyágyas, balra a kétágyas szoba, amelynek folytatásaként érhetjük el a konyhát. Innen nyílik a ház másik bejárata, amely a nagy, füves udvarra néz. A vendégház 1-7 fő részére kiadó.

Étkezési lehetőségekÉtkezési lehetőségek...
A vendégház teljesen felszerelt konyhával várja vendégeit, így alkalmas önellátásra, melyhez a faluban több vegyeskereskedés is található - rugalmas nyitva tartással. További étkezési lehetőségek találhatóak községünkben, a Ménes Büfé színes kínálattal (hamburger, hot-dog, gyros, sült burgonya, stb) várja Vendégeit, meleg étkezésre előzetes megbeszélés alapján van lehetőség, akár a gyorsétkezdében, akár a napközi otthonos óvodában. Étterem a közeli Aggteleken - a Hotel Cseppkő (üdülési csekket is elfogad), a Baradla Vendéglő (a barlang bejáratánál) - és Jósvafőn - Tengerszem Étterem (bankkártyás fizetési lehetőség), Jósvafő Étterem (a település központjában) - található.

Szolgáltatásaink, felszereltség...
A vendégház kertjében szalonnasütési, grillezési és bográcsozási lehetőség várja Vendégeinket, a kertibútorok segítségével az árnyékban hűsölésre vagy napozásra nyílik alkalom. A fűtési szezonban is van mód a házban pihenni, ekkor a fűtésért mérőóra állás alapján kérünk díjat. A Vendégházban  televízió is található, hogy sötétedés után vagy rossz idő esetén is kikapcsolódhassanak.

A ház felszereltsége

Tűzhely Tűzrakó-hely Ágynemű, törölköző
Mikrohullámú-sütő Bogrács Televízió
Hűtőszekrény Nyárs, tűzifa Mosógép
Fagyasztó(rész) Kerti bútorok Kávéfőző
Evőeszközök, edények

Élményszerzési lehetőségek...
A vendégházban a bográcsozási, grillezési és pihenési lehetőségek mellett különböző kiadványok segítségével ismerkedhetnek meg a környék látnivalóival Vendégeink, melyben kérésükre szívesen segít a Szállásadó is, aki kiválóan ismeri a környéket.

Szögliget és környéke számos látnivalóval bír. A településen érdemes felkeresni Pista bácsi tájházát, ahol megismerkedhetnek az egykori szögligeti élet legfontosabb mozzanataival, a gyerekek kipróbálhatják, hogyan kell kukoricát darálni, milyen az a lehúzó pad a régi tárgyak kézbe vehetők, Pista bácsi pedig mindent elmond róluk.
A falu felett magasodnak az egykori Szádvár romjai. A vár a tatárjárás után az 1250-es években IV. Béla király által emelt erődítmények egyike, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a települést rejtő völgyre.
A várrom után két irányból is megközelíthetjük az valamikori Derenk nevű települést. Az 1940-es évek elején 110 lakóház állott itt, és száznál több család lakott a faluban. Horthy Miklós kormányzó nagy, összefüggő vadászterületet kívánt itt létesíteni, ezért a földeket és házakat felvásároltatta, majd a családokat kitelepítették. Így vált Derenk romfaluvá, melynek emlékét az évente megrendezésre kerülő búcsú résztvevői, az iskola romos épülete, a templom helyén épült kápolna és a közeli temető őrzi.
A közelben található országos kék és piros túra útvonalán hosszabb túrák is tervezhetők, a faluban kerékpár-kölcsönzésre is van lehetőség. A gyönyörű környezetben felduzzasztott Ménes-tóban pedig napijeggyel horgászásra van mód.

Szögliget távolabbi környékének legnagyobb nevezetessége a világörökség részeként számon tartott Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangjai, amelyek közül a legismertebb hazai az aggteleki Baradla-barlang, de talán még ennél is szebb képződményekkel rendelkeznek a jósvafői barlangok, a bódvaszilasi Meteor-barlang pedig az egyik leglátványosabb víznyelő barlangja a nemzeti parknak, így igazán extrém túrát ígér, és csak a legfelkészültebbeknek ajánlják a szakemberek.
A határon innen érdemes felkeresni a környék építészeti emlékeit (templomok, kastélyok, kúriák), a rudabányai Érc- és Ásványbányászati Múzeumot, vagy Kelemért, ahol Tompa Mihály emlékháza áll, és ahol a lefolyástalan területen képződött lápos Mohos-tavak helyezkednek el.
A határon túli látnivalók - korántsem teljes - listáját számtalan barlang (kuriózumnak számít a dobsinai jégbarlang - ahol állandóan 0 fok körül van a hőmérséklet), Kassa és Rozsnyó városa, a betléri kastély, a tornai és a krasznokhorkai vár alkotja.

MegközelítésKörnyék, megközelíthetőség...
Szögligetet Miskolcról a 26-os úton át, majd Sajószentpéternél jobbra kanyarodva a 27-es főúton keresztül közelíthetjük meg, melyről Perkupa után kell balra, a szögligeti útra fordulni.
Budapest felől is Miskolcon át lehet a leggyorsabban a településre érni az M3-as autópályán keresztül, azonban gyönyörű tájakon autózhatunk, ha a rövidebb, de időben hosszabb Eger - Szilvásvárad - Kazincbarcika - Aggtelek - Szögliget, vagy a Hatvan - Bátonyterenye - Pétervására - Ózd - Aggtelek - Szögliget útvonalat választjuk.
Közvetlen autóbusszal Aggtelekről (Jósvafőig Aggteleken át közvetlen járat közlekedik Budapestről), az Aggtelek-Jósvafő vasútállomásról és Miskolcról érhető el a település, az utóbbi kettő bármelyikéig vonattal utazhatunk. Miskolcra rendszeresen indulnak vonat- és buszjáratok az ország számos pontjáról.Távolságok a szállástól:
 
Buszmegálló:

300 m

Vasútállomás:

4 km

Bankautomata:

300 m

Posta:

300 m

Élelmiszerbolt:

50 m

Nagyobb bolt:

16 km

Benzinkút:

8 km

Étterem:

14 km

Orvosi rendelő:

300 m

Gyógyszertár:

8 km

Cukrászda, fagyizó:

6 km

Söröző, presszó:

300 m

Vasútállomás a közelben Aggtelek-Jósvafő néven található a település közelében. A településen étkezési lehetőség a Ménes Büfében van, a legközelebbi étterem Jósvafőn vagy Aggteleken található, míg gyógyszertár vagy benzinkút miatt Bódvaszilasig kell utazni.

Áraink, feltételek, foglaltsági naptár...

Áraink, kedvezmények 2010

Felnőtt ár*: 3500 Ft / fő / éj

(14 éves kor felett)

Diák ár*: 3000 Ft / fő / éj

(diákigazolvány)

Nyugdíjas ár: 2500 Ft / fő / éj

 

   

 

Gyermek ár: 2500 Ft / fő / éj

(3-14 éves kor között)

Bébi ár: 0 Ft / fő / éj

 (3 éves kor alatt)

 

Idegenforgalmi adó: 150 Ft / fő / éj

(*18-70 éves kor között)

Szilveszterház 2009: 50000 Ft / ház

(kérjük, jelezze foglaláskor,
3 nap / 2 éj, fűtés, IFA)

Szilveszter - egyéb: 12000 Ft / ház

 (további éjszakák)

Fűtés díj: mérőóra alapján

 

Foglalási feltételek

-A fenti árak nem tartalmazzák az idegenforgalmi adót (150 Ft/fő/éj), amely 18-70 év között fizetendő
-A szállásdíjon felüli szolgáltatásokért minden esetben a helyszínen kell fizetni (pl. fűtés)
-A vendégház a foglalás napján 14 órától vehető igénybe a távozás napján 10 óráig (megegyezés esetén lehet eltérés)
-A foglalás a foglaló összeg beérkezésének visszajelzésekor tekinthető érvényesnek, a szállást a foglalási igény visszaigazolása után 8 napig tartjuk fenn
-A foglaló összege 300 Ft / felnőtt / éj, amely lemondás esetén vissza nem igényelhető, kizárólag későbbi időpontra helyezhető át, kivéve a kiemelt ünnepekkor (húsvét, pünkösd, őszi szünet, szilveszter) - ekkor csak abban az esetben helyezhető át az időpont, ha a szállást más igénybe veszi, egyébként a foglaló kötbérként a Szállásadót illeti meg
-Az oldalon történő foglalás esetén a Pihenek.hu Általános Szállásfoglalási Feltételei (ÁSZF) érvényesek

Foglaltsági naptár, árkalkulátor

A Váralja Vendégház foglaltsági adatait és szabad időpontjait tartalmazza a következő táblázat, amely segítségére lehet a foglalási időpont kiválasztásakor.
A (piros színnel jelzett) foglalt időpontokra kérjük ne küldjön foglalást!
A (legutolsó frissítéskor) szabad időpontokat kétféle világos szín jelzi, a hónapok közötti könnyebb áttekinthetőség érdekében. A táblázat a frissítés időpontjáig tartalmazza a foglaltsági adatokat, melyeket legalább hetente egyszer igyekszünk megújítani. 
A Pihenek.hu szállásfoglaló rendszeren keresztül kizárólag online foglalásra van lehetőség (az alábbi űrlap segítségével), azonban bármilyen kérdése van, írja meg a Kapcsolat, üzenet, vélemény küldése űrlapon keresztül ügyfélszolgálatunk részére, amely a szállásadóval együttműködve a lehető legrövidebb időn belül megválaszolja üzeneteit.
A Pihenek.hu Általános Szállásfoglalási Feltételeit (ÁSZF) ide kattintva ismerheti meg, amelyben a foglalás feltételei mellett tájékozódhat a foglalási űrlap kitöltése utáni néhány egyszerű lépésről.

Árkalkulátor

A foglalás előtt lehetősége van igénybe venni Árkalkulátor szolgáltatásunkat, amely segítségével könnyen kiszámíthatja tervezett pihenése szállásköltségét. Kattintson az előbbi linkre, adja meg a tervezett időpontokat, valamint az érkező vendégek számát, és máris megtudhatja, hogy a Váralja Vendégházban mennyibe kerül a tervezett pihenése!

Online foglalás, kapcsolat...
A szögligeti Váralja Vendégházhoz az alábbi űrlap kitöltésével és elküldésével jutathatja el foglalási szándékát. Kérjük, a foglalás előtt olvassa el az Általános Szállásfoglalási Feltételeket, és ellenőrizze a fenti foglaltsági táblázat segítségével, hogy az Ön által választott időszakban a legutolsó frissítéskor szabad volt-e a ház.
Az adatok kitöltése, és az űrlap elküldése után, kérjük, ellenőrizze postafiókját, mert a megadott e-mail címre egy üzenetet küldünk a foglalás adataival, és egy hivatkozással, melyre kattintva érvényesítheti foglalási igényét. Az aktiválás után 24 órán belül a foglalást e-mailben (amelyről sms értesítést is küldünk) jelzi vissza Önnek rendszerünkön keresztül a Váralja Vendégház. Köszönjük, hogy nálunk tervezi meg pihenését!

Tervezett időpont:

Érkezés napja:

Elutazás napja:

 Vendégeink lesznek:

Felnőtt (14-   ):

fő x 3500 Ft*

 Diák, nyugdíjas:

fő x 3000 Ft*

Gyermek (3-14):

fő x 2500 Ft

Bébi (0-3):

fő x 0 Ft
 

(Az itt megadott összegek az idegenforgalmi adót nem tartalmazzák, december 31. környéki napok kivételével az év minden napján a fenti díjszabás szerint érvényesek!)

Ebből 18-70 év közötti személyek száma:

fő x +150 Ft IFA
 

 Szállásfoglaló adatai:

Név:

  

Település:

   

Közterület:

    

Házszám (em, ajtó):

Mobiltelefonszám:

E-mail cím:

 

(Kérjük, minden mezőt töltsön ki a szállásfoglaláshoz!)

Megjegyzés, üzenet, vélemény, további szolgáltatások kérése:

 

 

   

Az Általános Szállásfoglalási Feltételeket megismertem, és elfogadom, valamint a leadott foglalásom - a néhány perc múlva a postafiókomba kapott e-mailben leírtak szerint - érvényesítem.
 

 

01
A Váralja Vendégház

Boglárka
véleménye (2008. június):
"Harmadik alkalommal járunk Szögligeten és mondhatom, egyre jobban elvarázsol bennünket! Ez a kis ház, a fogadtatás, Anikó kedvessége, gondossága, a kedves szomszédok, Pista bácsi, és persze a gyönyörű táj, a jó levegő, a reggeli harangszó és kakaskukorékolás, a madárdal. Jó itt lenni és magunkba szívni mindezt a csodát.
A ház kényelme és felszereltsége kifogástalan volt a számunkra, és bár időnk nagy részét a hegyek között töltöttük, olyan örömmel tértünk vissza ide, mintha haza érkeznénk. Külön köszönet ezért a minőségi felszereltségért! És külön köszönet a virágokért, melyeket oly szívesen néztünk a verandáról reggelente!"


02
A ház az udvarból

Katalin és Miklós
véleménye (2008. május):
"Nagyon kellemes hetet töltöttünk itt! Bejártuk a vidéket, eljutottunk egészen a Csorba-tóig! De sok minden kimaradt, ezért feltétlenül visszatérünk még! A ház nagyon szép, jól felszerelt, minden a helyén volt! Itt mindenki nagyon kedves, barátságos, jól éreztük magunkat. Köszönet Anikónak, aki minden kényelmet biztosított! Örülünk, hogy rátaláltunk erre a gyöngyszemre, ebben a rohanó világban, a csendes és békés Szögligetre!"

03
A nagyobbik szoba


04
A kétágyas szoba


05
Az étkező a konyhában

Mária és László
véleménye (2006. szeptember):
"Immár harmadik éve töltünk 1-1 hetet a Váralja Vendégházban, és részesültünk Anikó kedves vendégszeretetéből. Szervezett természetjáró lévén az országban sok felé megfordultunk már, de ilyen festői környezetben fekvő falut keveset találtunk. Megkapó a környék viszonylagos érintetlensége, és aki lemerészkedik a jelzett turistautakról közelebbről ismerkedhet meg  a növény és állatvilág szépségeivel, és gyönyörködhet a vadregényes táj szépségében. Említésre méltó a Tájház gazdag gyűjteménye és Pista bácsi szakszerű ismertetése a tárgyakról. És végül, de nem utolsó sorban köszönet illeti Gábor sokat segítő kalauzolását, valamint a tulajdonost a jól felszerelt és karbantartott vendégházért "

06
A konyha


07
A fürdőszoba


08
Társalgó


09
A nagyobb szoba


10
A hálószoba


11
Kilátás a nagy udvarra


12
Szádvár romjai


12
Cseppkőbarlang


12
Egykori falukép Derenkről


12
A határon túli krasznokhorkai vár